Nieuws

WTC The Hague viert Diwali

Diwali: Het Lichtjesfeest

Diwali, ook wel bekend als het "Lichtjesfeest," is een van de meest belangrijke en geliefde feestdagen in de Indiase cultuur. Dit kleurrijke en betekenisvolle feest wordt jaarlijks gevierd door miljoenen mensen over de hele wereld, en ook in Nederland begint Diwali steeds meer bekendheid te krijgen. Het feest draait om de overwinning van het goede op het kwade, van licht over duisternis, en van kennis over onwetendheid.

De Oorsprong en Betekenis van Diwali

Diwali vindt zijn oorsprong in de oude religieuze geschriften van India en wordt in verband gebracht met verschillende legenden en verhalen uit het hindoeïsme. Een van de bekendste verhalen is die van de terugkeer van prins Rama en zijn vrouw Sita naar hun koninkrijk Ayodhya, nadat zij 14 jaar in ballingschap hadden doorgebracht. De inwoners van Ayodhya verwelkomden hen door talloze olielampen (diya’s) aan te steken, waardoor de stad oplichtte en hun thuiskomst werd gevierd.

Naast dit verhaal symboliseert Diwali de spirituele triomf van licht over duisternis en het uitbannen van negatieve energie. Het feest moedigt aan tot reflectie, vergeving, en het starten van een nieuw begin met positieve intenties.

Diwali in Nederland

Hoewel Diwali oorspronkelijk uit India komt, heeft het ook een bijzondere plek gekregen in de Nederlandse samenleving. Door de groeiende hindoestaanse gemeenschap en het toenemende begrip voor andere culturen vieren steeds meer mensen in Nederland Diwali, zowel binnen als buiten de hindoestaanse gemeenschap. Grote steden zoals Den Haag en Amsterdam organiseren festiviteiten en evenementen die toegankelijk zijn voor iedereen, waarbij bezoekers kunnen genieten van de prachtige lichtdecoraties, traditionele muziek, dansvoorstellingen en natuurlijk heerlijk Indiaas eten.

Hoe Wordt Diwali Gevierd?

Diwali wordt gevierd met het aansteken van diya’s, kaarsen en kleurrijke lampjes die huizen, tempels en straten verlichten. Mensen dragen vaak nieuwe kleding, maken hun huizen grondig schoon en versieren deze met rangoli (kleurige patronen op de vloer gemaakt van gekleurd poeder of bloemen). Ook worden er zoetigheden en geschenken uitgewisseld met familie en vrienden.

Het feest kent vijf dagen, waarbij elke dag zijn eigen rituelen en betekenissen heeft. De belangrijkste dag, Lakshmi Puja, is gewijd aan Lakshmi, de godin van rijkdom en welvaart. Mensen bidden om voorspoed en zegeningen voor het nieuwe jaar.

De Betekenis van Diwali voor Iedereen

Diwali is niet alleen een feest voor hindoes; het is een gelegenheid voor iedereen om samen te komen en het licht te vieren. Het herinnert ons aan de universele waarden van vrede, hoop, en eenheid. In Nederland brengt het Lichtjesfeest mensen van verschillende culturen en achtergronden samen, en versterkt het de waardering voor diversiteit en saamhorigheid.

Door Diwali te vieren, verlichten we niet alleen onze huizen, maar ook ons hart. Het is een uitnodiging om samen het goede in de wereld te versterken en het leven te vieren.

Het laatste nieuws

Interview Diversity Day: Shalini Dewkali

Interview Diversity Day: Shalini Dewkali

Iedereen heeft namelijk vooroordelen, ook ik.

Interview Diversity Day: Rik Brouwer

Interview Diversity Day: Rik Brouwer

Wat mijn label anders maakt dan dat van anderen is dat ik een keuze gemaakt dit geloof te belijden.

Interview Diversity Day: Ellie Barendregt

Interview Diversity Day: Ellie Barendregt

Als je je op je gemak voelt kun je beter presteren. Ik voel me veilig, ook om reflectie en feedback te vragen aan anderen.